Het voorliggende huishoudelijk reglement is gebaseerd op het model van huishoudelijk reglement voor de raad voor maatschappelijk welzijn dat de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) heeft opgesteld. Het model is aangepast aan het decreet lokaal bestuur.
Het huishoudelijk reglement stelt de nadere werking van de raad voor maatschappelijk welzijn vast, zoals de bijeenroeping van de raad, de wijze van vergaderen, de wijze van stemmen, de notulen en het zittingsverslag, de vergoeding van de raadsleden...
Artikel 74 van het Decreet Lokaal Bestuur verplicht de raad bij de aanvang van de zittingsperiode zijn werking nader te regelen in een huishoudelijk reglement.
Het decreet Lokaal Bestuur geeft tevens aan welke aangelegenheden de raad in dit reglement dient te regelen.
De raad voor maatschappelijk welzijn verleent goedkeuring aan het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van de stad Tongeren-Borgloon.
Het huishoudelijk reglement wordt als bijlage gehecht aan dit besluit.
Een deontologische code is een van de instrumenten om te werken aan de integriteit van de bestuursorganen van een lokaal bestuur.
Het doel van een deontologische code is in principe tweeledig:
1) de code geeft een beeld van de vraag ‘waarom’ deontologie voor een lokaal mandataris van groot belang is;
2) de code verheldert de gedragsregels die van toepassing zijn op de mandatarissen.
De voorliggende deontologische code bouwt voort op de huidige deontologische code voor de raad voor maatschappelijk welzijn (actualisatie in 2023), alsook op een recente tekst van de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG).
De deontologische code geldt zowel voor elk individueel raadslid, als voor een groep van raadsleden wanneer zij als collectief optreden. Hij geldt ook voor de uitvoerende mandatarissen.
Artikel 39 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn een deontologische code aanneemt.
De raad voor maatschappelijk welzijn verleent goedkeuring aan de deontologische code van de raad voor maatschappelijk welzijn van de stad Tongeren-Borgloon.
De deontologische wordt als bijlage gehecht aan dit besluit.
Dit voorstel van beslissing heeft betrekking op de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn om:
Momenteel worden deze zaken geregeld door de voormelde raadsbesluiten. Het past dat de nieuwe raad voor maatschappelijk welzijn zich buigt over deze belangrijke aangelegenheden en de kans neemt om zich hierover uit te spreken, en aldus een uniforme regeling aanneemt voor het nieuwe lokale bestuur n.a.v. de in werking getreden fusie van Tongeren en Borgloon.
Zoals dit geldt voor de gemeenten heeft de decreetgever de OCMW’s eenzelfde ruime autonomie gegeven met het oog op de inrichting van hun organisatie, waarbij het vast bureau de spil is in de dagelijkse werking van het bestuur en het financieel beheer. Afgezien van de onderscheiden rechtspersoonlijkheid vormen gemeente en OCMW sinds de invoering van het DLB een organisatorische eenheid.
Voorliggend voorstel betreft dan ook een identieke regeling inzake de omschrijving van het begrip 'dagelijks bestuur', de vaststelling van de categorieën van verrichtingen die worden uitgesloten van visumverplichting, en de delegatie van bevoegdheden inzake personeelsaangelegenheden, zoals voorgelegd aan de gemeenteraad, evenwel met een aantal specifieke toevoegingen inzake aspecten eigen aan de organisatie en taakstelling van een OCMW.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (hierna: DLB).
Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen, inzonderheid artikel 99.
Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van het OCMW Tongeren van 21 januari 2019 betreffende definiëring begrip dagelijks bestuur en vaststelling visumverplichting.
Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van het OCMW Borgloon van 28 juni 2017 betreffende wijziging beslissing raad voor maatschappelijk welzijn d.d. 29/10/2009 betreffende visum van de financieel beheerder.
Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van het OCMW Borgloon van 26 maart 2019 betreffende goedkeuring definiëring begrip dagelijks bestuur en daden van beheer van gemeentelijke inrichtingen en eigendommen.
Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van het OCMW Borgloon van 28 mei 2019 betreffende goedkeuring delegatiebeslissing van organogram en personeelsformatie van raad voor maatschappelijk welzijn naar vast bureau.
Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van het OCMW Borgloon van 24 september 2019 betreffende goedkeuring delegatie bevoegdheid rechtspositieregeling van raad voor maatschappelijk welzijn naar vast bureau.
Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van het OCMW Borgloon van 27 april 2021 betreffende goedkeuring delegatie bevoegdheid arbeidsreglement van raad voor maatschappelijk welzijn naar vast bureau.
Besluit wordt gunstig geadviseerd
Tot het dagelijks bestuur behoren:
Volgende categorieën van verrichtingen zijn uitgesloten van de verplichting tot voorafgaand visum van de financieel directeur:
Bij opeenvolgende contracten voor de aanstelling van contractuele personeelsleden voor dezelfde functie wordt de totale duur aangenomen voor de toepassing van het eerste lid.
Volgende bevoegdheden worden aan het vast bureau gedelegeerd:
De volgende besluiten worden opgeheven:
Dit besluit treedt in werking vanaf heden.
Op 17 oktober 2023 hebben de gemeenteraden van Tongeren en Borgloon beslist om tot een fusie over te gaan. Vanaf 1 januari 2025 zijn we één stad Tongeren-Borgloon.
Volgens de regelgeving moet er voor het einde van het jaar na de gemeenteraadsverkiezingen een volwaardig geïntegreerd meerjarenplan opgemaakt worden. Dat plan start in het 2de jaar na de gemeenteraadsverkiezingen (2026). Het bevat de beleidskeuzes van het nieuwe bestuur en de financiële vertaling ervan voor de volledige termijn van het plan. De nieuwe gemeente en haar OCMW kunnen echter een 1-jarig meerjarenplan vaststellen voor het 1ste jaar van de 1ste bestuursperiode (2025) om snel over uitvoerbare kredieten te beschikken. Dit 1-jarig meerjarenplan moet ter goedkeuring voorgelegd worden aan de nieuwe gemeenteraad van Tongeren-Borgloon vóór 31 maart 2025.
Het financieel evenwicht is bereikt als in jaar 2025 zowel het budgettair resultaat als de autofinancieringsmarge positief zijn. Beide voorwaarden zijn vervuld.
De cijfers blijken uit het schema M2:
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
BVR van 14 juli 2023 tot wijziging van het BVR van 30 maart 2018 over de beleids-en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen (BS 11/10/2023).
MB van 8 december 2023 tot wijziging van het MB van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering (BS 11/01/2024).
De OCMW raad keurt het deel OCMW in het éénjarig meerjarenplan 2025 Tongeren-Borgloon goed